• De dollar heeft de wind in de zeilen, mede door de winst van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
  • Op de valutamarkt wordt rekening gehouden met een hogere Amerikaanse inflatie en daarmee ook met hogere rentes dan eerder gedacht.
  • Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst signaleert welke factoren de dollar ondersteunen.

ANALYSE – Aan het eind van de zomer stond de dollar nog op 1,12 dollar per euro, de laagste koers ten opzichte van de euro in ruim twaalf maanden. Inmiddels zijn we in november en is de dollar ruim 6 procent meer waard geworden.

Een belangrijke oorzaak van die rally is natuurlijk het vooruitzicht dat de Republikeinse partij straks de scepter zwaait in het Witte Huis, de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Hierdoor krijgt Donald Trump alle ruimte om zijn beleid te voeren, zonder dat de Democraten aan de handrem kunnen trekken.

Economen hebben hun economische verwachtingen de afgelopen dagen aangepast. In de nieuwe schattingen wordt vaak rekening gehouden met de impact van Amerikaanse importheffingen en van hogere overheidsuitgaven en mogelijk lagere belastinginkomsten.

Per saldo worden de prognoses voor de toekomstige Amerikaanse inflatie wat opgetrokken.

Weinig speelruimte voor de Federal Reserve

Als de inflatie op een wat hoger niveau blijft hangen, ligt er minder ruimte voor de Amerikaanse centrale bank om de beleidsrente verder te verlagen. Enkele weken geleden wees datatool CME Fedwatch op een kans van ruim 60 procent dat de beleidsrente in oktober 2025 op of onder 3,5 procent staat. Die kans is inmiddels gedaald tot minder dan 8,5 procent.

In plaats van een rentedaling van ruim anderhalf procentpunt, tekent zich een terugval van hooguit één procentpunt af. De inflatiecijfers van woensdagmiddag geven weinig aanleiding om aan dat vooruitzicht te sleutelen.

De Amerikaanse inflatie is in oktober uitgekomen op 2,6 procent, een stijging van 0,2 procentpunt vergeleken met september. De Federal Reserve mikt juist op een niveau van 2 procent. De zogeheten kerninflatie – waarbij volatiele voedings- en energieprijzen buiten beschouwing blijven - bleef in oktober hangen op 3,3 procent.

Terwijl de inflatie- en renteverwachtingen voor de VS omhoog gaan, verandert er in Europa in dit opzicht weinig. De Duitse economie heeft het moeilijk, zodat de Europese Centrale Bank (ECB) doorgaat op de ingeslagen weg van renteverlagingen. Dit betekent dus dat kans op een relatief hoge rente in de VS het voor beleggers aantrekkelijk maakt om vermogen in dollars aan te houden, wat de Amerikaanse munt ondersteunt.

Voorsorteren op handelsoorlog

De dollar heeft ook de wind in de rug door de nieuwsstroom rondom de vorming van een nieuwe Amerikaanse regering en omdat marktpartijen positie kiezen met het oog op mogelijk een nieuwe handelsoorlog.

Zakenkrant Financial Times wist bijvoorbeeld al te berichten dat Robert Lighthizer al benaderd zou zijn door Trump om het handelsbeleid vorm te geven. Tijdens de voorgaande ambtstermijn van Trump kwamen bijvoorbeeld de importheffingen op Chinese goederen en diensten al uit de koker van Lighthizer.

Het ligt voor de hand dat valutamarkten de komende maanden de wijze waarop Trump zijn kabinet samenstelt, op de voet volgen. Omdat handelaren ook voorsorteren op een Amerikaanse inflatie die straks een stukje hoger ligt dan waar het tot voor kort naar uitzag, halen sommige partijen alweer het scenario uit de kast waarbij een dollar straks evenveel waard is als een euro.

Het is nog wat vroeg, maar het zou zomaar kunnen dat het daar in de loop van de ambtstermijn van Trump toch op uitdraait.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.